ŞEBİNKARAHİSAR ADLİYESİ
ADLİYE BİNAMIZ

               ADLİYE BİNAMIZIN TARİHÇESİ

                1916 (1332) Şebinkarahisar Mutasarrıflığına İsmail Hakkı Bey atandı. Amasya doğumlu olan İsmail Hakkı Bey fazıl, alim ve çok iyi bir idareci idi. Kül haline gelmiş yurdun mümkün olduğu kadar ihyası işleri ile ve seferberliğin emir ve icap ettirdiği hususlarla meşgul olmuş, şimdiki Hükumet Konağının temelleri bu zatın gayretleri ile atılarak ikinci kata kadar çıkarılmıştır. Açtığı öksüz yurtları ile birçok kimsesiz çocuğa sahip çıkmıştır. Erzurum bozgunu sebebi ile buradan ayrılmıştır.

              1925 (1341) de Vali Abdurrahman Beyin yerine halen şurayı devlet azası bulunan Yanyalı Nusrat Bey Şebinkarahisar Valiliğine getirilmiştir. Yüksek bir idare kabiliyeti taşıyan Nusrat Bey zamanında yol, köprü, su yolu inşaatlarına önem verilmiş, eski belediye binası önüne güzel iki çeşme yaptırılmış ve yıkılan eski orta okul binası ile Hükümet Konağının tamamlattırılması bu zat ve Defterdar Sivaslı Mehmet Bey'in himmet ve gayretleriyle sona erdirilerek bazı bölümleri sıvasız faaliyete geçirilmiştir.

             Orta okul binasının yapımında gerekse su yolu ve bu işlerin yapılmasında Tamzaralı hacı Şerif Efendi'nin 100 erden 200 altın yardımda bulunduğu görülmüştür. Aynı zamanda Bahçeler İlkokulu 60 yataklı Yetim Mektebi haline sokulmuştur. 1928 yılında Nuri Bey'in yerine Vali olarak atanan Ziya Bey zamanında Hükumet Konağı'nın sıva işleri tamamlanarak hizmete sokulmuştur. Halen Adliye Sarayı olarak kullanılan bina uzun yıllar üst katı Kaymakamlık, alt kası ise Adliye olarak hizmet vermiştir. 1984 yılında Adalet Bakanlığı Müsteşarlarından Sebahattin OKUTAN tarafından binanın onarımı yaptırılarak Adalet Sarayı olarak halen kullanılmaktadır.